English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

.

River Phoenix, η οικογενεια,η άνοδος,ο ακτιβισμός και ο θάνατος

www.tips-fb.com

Ήταν Οκτώβριος του ’93 .. Την προηγούμενη χρονιά είχε προβληθεί το Indiana Jones and the Last Crusade, όπου έπαιζε τον ήρωα σε νεαρή ηλικία και φαινόταν να βρίσκεται ένα βήμα πριν την κορυφή.

Όλοι τον λατρεύανε κι όχι μόνο για την ανδρόγυνη ομορφιά του. Ήταν, ας πούμε, αγαπημένος των κριτικών εξαιτίας της ερμηνείας του στο My Own Private Idaho του Gus Van Sant. Αγαπημένος των ανήσυχων νέων του new age κινήματος, που τότε διαμορφωνόταν, για τα vegetarian κηρύγματά του και μιας νέας ευαισθησίας σε σχέση με το περιβάλλον που πρώτος αυτός πρόβαλλε. Και φυσικά δικός μας αγαπημένος, γιατί ήταν εξαιρετικός ηθοποιός, ο καλλίτερος της γενιάς μας, κι έπαιζε σε ωραίες ταινίες, όπως το θρυλικό Stand by me ή το Mosquito Coast του Peter Weir.

Ήταν μόλις 23 ετών όταν πέθανε από θανατηφόρο κοκτέιλ ηρωίνης-κοκαΐνης (speedball για τους γνωρίζοντες) στις βρωμερές τουαλέτες ενός κλαμπ του Λος Άντζελες συνιδιοκτήτης του οποίο ήταν ο Johny Depp!



Η παιδική ηλικία




Οι γονείς του, παιδιά των λουλουδιών με μεταφυσικές ανησυχίες ,  ακολούθησαν μια αίρεση που χρησιμοποιούσε το σεξ ως μέσο προσηλυτισμού και πηγή πλουτισμού. O River άρχισε να κακοποιείται σεξουαλικά από τεσσάρων χρονών μέχρι τουλάχιστον τα δέκα του. Μάλιστα, για να εξασφαλίζει η οικογένειά του τα προς το ζην αναγκαζόταν να τραγουδάει με την αδερφή του στις πλατείες του Καράκας, όπου είχαν πάει προς άγραν πιστών οι γονείς του.


Η κατάθλιψη ποτέ δεν τον εγκατέλειψε. Η εικόνα που είχαμε όλοι για κείνον, παραμορφωμένη κι από την άψογη ομορφιά του, ήταν του ήρεμου, κατασταλαγμένου, βαθυστόχαστου και ατσαλάκωτου σταρ. Νομίζαμε ότι θα ακούμε για πολλά χρόνια τα κηρύγματά του για τα προτερήματα μιας ζωής κοντά στη φύση. Δεν μπορούσαμε να διακρίνουμε την νεύρωση που οι εμμονές αυτές έκρυβαν. Δεν τον ακούγαμε καν όταν έλεγε: “Η εξάρτηση δεν είναι πρόβλημα των κακών ή των καθαρμάτων. Είναι μια κοινή ασθένεια”.

Το ξεκίνημα


Μπηκε στη βιομηχανία του θεάματος παίζοντας στη τηλεοπτική σειρά  Seven Brides for Seven Brothers απο το 1982-1983. Το 1985 θα κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στην ταινια  Explorers. Η πραγματική ομως επιτυχία που έσπασε τα Box Office ήταν το γνωστό Stand by me το 1986 το οποίο βασιζόταν σε μία νουβέλα του Steven King που θα τον κάνει ευρέως γνωστό στο κοινό.


Η επιτυχία θα συνεχιζόταν όταν το 1986 συμπρωταγωνίστησε στην ταινια The Mosquito Coast  μαζί με τον Harrison Ford. Ο River  ήταν ντροπαλός, κάπως απομονωμένος και δεν τον ενδιεφεραν τα φώτα της δημοσιότητας. Η βιομηχανία του Χόλιγουντ άφησε μια άσχημη γεύση στο στόμα του ηθοποιού .Κάποτε μάλιστα είχε δηλώσει:  «Έχω κρατήσει το εγώ μου και την ευτυχία μου εντελώς ξεχωριστά από τη δουλειά μου. Στην πραγματικότητα, αν δω το πρόσωπό μου στο εξώφυλλο ενός περιοδικού φρικάρω. "



Η αλλαγή



Μετά από μια σειρά από εμφανίσεων σε  γνωστές ταινίες όπως το Indiana Jones,  Sneakers and My Own Private Idaho, οι φίλοι και οι συνάδελφοί του άρχισαν να παρατηρούν σημαντικές αλλαγές στην προσωπικότητα του Phoenix.



Ήταν ένας πολύ αφοσιωμένος χορτοφάγος,αρνιόταν να φορέσει δερμάτινα ρούχα και μπουφάν, άρχισε να αγοράζει τμήματα απο τα δάση της Κοστα Ρίκα για να τα προστατέψει απο τις καταστροφές και πολλά ακόμη.Ο Φοίνιξ  κατήγγειλε δημοσίως τα ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη, η ηρωίνη και το αλκοόλ, αλλά η συμπεριφορά του είχε αρχίσει να αλλάζει, και οι άνθρωποι ήθελαν να ξέρουν γιατί.
Πολλοί θεώρησαν πως ο River Phoenix άλλαξε λόγω της απέχθειας  του για το Χόλιγουντ και τον κινηματογράφο. 



Μέχρι το 1990 ο River είχε κάνει και είχε αποκτήσει πολλά. Τοτε θα τα παρατήσει όλα και θα γυρίσει στο  Gainesville της  Florida για να ζήσει μαζί με την οικογενειά του.
Θα πήγαινε για να σχηματίσουν μια μπάντα που ονομασαν Aleka's Attic οπου τραγουδούσε και έπαιζε κιθάρα και έγραφε τα τραγούδια μαζί με την αδερφή του  Rain.  Είχε γίνει επίσης ακτιβιστής οικολόγος και μάχονταν υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων.



Τα πράγματα άρχισαν να βελτιώνονται ξανά



Στα μέσα της δεκαετίας του 90 μπήκε πάλι στο παιχνίδι του Χολυγουντ, δουλεύοντας πάνω σε μία ταινία που ονομάζονταν  Dark Blood. Παρ'όλο που εργαζονταν στο Hollywood συνήθως έμενε στο  ξενοδοχείο Sunset Blvd. Τα πράγματα είχαν αρχίσει να βαίνουν καλώς και το αστέρι του λάμπει και πάλι.




Εκείνη η νύχτα του Halloween 


Την παραμονή του Halloween το 1993,ο Phoenix βρισκόταν με τους  φίλους του στο club του Johnny Depp, Viper Room , στην οδό  8852 Sunset Boulevard. Ήταν περίπου 1:00 π.μ., όταν ο Φοίνιξ ήταν στη τουαλέτα του κλαμπ όταν ένας φίλος του ντίλερ ναρκωτικών του έδωσε να κάνει μία δόση ηρωίνης . Σχεδόν αμέσως μετά αφού κάνει την ηρωίνη , ο Phoenix θα αρχίσει να τρέμει και να τινάζεται βίαια. Στη συνέχεια γύρισε σε έναν απο τους φίλους του και έκανε εμετό. Ένας άλλος φίλος του θεώρησε πως θα ήταν καλή ιδέα αν του έδιναν ένα Valium για να ηρεμήσει.



Μετά τη λήψη του  valium,ο  Phoenix θα πηγαινε πάλι στον κυρίως χώρο του κλάμπ στην ηθοποιό Samantha Mathis, που καθόταν με την αδελφή του. 
Λίγο αργότερα άρχισε να λεει   ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει και λιποθύμησε. Όταν συνήλθε, ικέτευσε τους φίλους του να τον πάρουν έξω από το κλαμπ, όπου και σωριάστηκε στο πεζοδρόμιο Ενας φωτογράφος που βρισκόταν εκεί , ο Ron Davis ,έκανε μια κλήση στο 911 σε ένα κοντινό τηλεφωνικό θάλαμο, όπως και ο αδελφός του River, Joaquin.

O αδερφός του River Phoenix, Joaquin Phoenix




Ακούστε  εδώ την κληση που έκανε στο 911 ο αδερφός του River Phoenix,Joaquin

"Έμοιαζε σαν ένα ψάρι έξω από το νερό", δήλωσε ο Ron Davis, ο οποίος έτυχε να στέκεται έξω από το κλαμπ. Ήταν «έκανε συνεχώς σπασμωδικές κινήσεις και πήγαινε το κεφάλι του δεξια-αριστερά" . Ξαφνικά ο Phoenix θα μείνει ακίνητος, οπότε ο αδελφός του νόμιζε ότι είχε σταματήσει να αναπνέει. 



Ήταν η ώρα 1:14 π.μ. Ο Φοίνιξ  έπαθε ανακοπή καρδιάς. Σε λίγο θα φτάσει ένα ιατρικό όχημα οπου  και θα του δώσει  χορήγηση καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης. Αμέσως έσπευσαν στο Cedars Sinai Medical Center  στις 1:34 το πρωί. Καθώς έφτασαν στο νοσοκομείο, το δέρμα του ήταν μπλε, αλλά το σώμα του ήταν ακόμα ζεστό. Οι γιατροί επειγόντων περιστατικών δοκιμασαν τα πάντα για να τον  επαναφέρουν στη ζωή , αλλά ήταν νεκρος στις 1:51 π.μ. στις 31 Οκτ 1993.

Το πεζοδρόμιο που πέθανε ο River Phoenix



To club Viper Room


River Jude Phoenix (1970 - 1993)