English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

.

Η Αληθινή Ιστορία του Eξπρές του Μεσονυχτίου (Midnight Express)

www.tips-fb.com



Το 1970 Ο 22άχρονος Αμερικανος Φοιτητής Μπίλι Χέϊς επισκέπτεται την Τουρκία.Κατα την αναχώρησή του ,στο Αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, η αστυνομία ανακαλύπτει πως ο νεαρός Αμερικανός Τουρίστας κρύβει στα εσωρουχά του μικροποσότητα Χασίς.




Αμέσως ανακρίνεται και συλλαμβάνεται . Στην συνέχεια ακολουθεί ενας Γολγοθας που κανένας μεχρι τότε δεν μπορούσε να φανταστεί



Ο Χέις καταδικαζεται σε 4 χρόνια φυλάκισης και εκτίει την ποινή του στις Φυλακές της Πόλης.Εκει ακολουθούν Βασανισμοί και εξευτελισμοί απο σαδιστές δεσμοφύλακες.
Ο Μπίλι Χεις προσλαμβάνει εναν Δικηγορο ο οποίος ομως τον πρόδωσε επειδή ήτανδιευθαρμενος. Επίσης οι Δικαστες που δίκασαν τον Χέϊς ηταν διευθαρμένοι και προκατελημένοι εναντίον του. Μονο του Στηριγμα σε αυτήν την Ιστορία ήταν η κοπέλα του και οι γονείς του.


Η ΑΠΟΔΡΑΣΗ
Ο Χέις, δεν ακολούθησε κάποιο εμπνευσμένο σχέδιο, αλλά απέδρασε δέρνοντας τους φρουρούς και κλέβοντας ό,τι βρήκε μπροστά του. Αφού χτύπησε τους φρουρούς που βρίσκονταν στην πτέρυγά του, φόρεσε τα ρούχα του ενός και βγήκε έξω από τη φυλακή χωρίς να τον αντιληφθεί κανένας. Στη συνέχεια έκλεψε μία βάρκα και όταν έφτασε στην πρώτη πόληέβαψε τα μαλλιά του μαύρα για να μην αναγνωρίζεται.
Οταν έφτασε κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα έπεσε στον Εβρο και κολύμπησε μέχρι να φτάσει στη χώρα μας. Ο Χέις έφυγε και από την Ελλάδα χωρίς να γίνει αντιληπτός χρησιμοποιώντας τα 2.000 δολάρια που του είχε στείλει ο πατέρας του και ήταν κρυμμένα σε ένα άλμπουμ με φωτογραφίες.


Η ΤΑΙΝΙΑ


Η Ταινια ηταν παραγωγή του 1978. Σκηνοθετης ηταν ο ‘Αλαν Πάρκερ. Γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη Μάλτα όταν οι αρχές της Κωνσταντινούπολης δεν χορήγησαν τη σχετική άδεια. Για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που τελικά έπαιξε ο Μπραντ Ντέιβις είχαν αρχικά προταθεί τα ονόματα των Ρίτσαρντ Γκιρ και Τζον Τραβόλτα.


Η μουσική του Τζόρτζιο Μόροντερ ήταν η πρώτη μουσική ταινίας που κέρδισε Όσκαρ ενώ βασίζεται αποκλειστικά σε μελωδία συνθεσάιζερ και όχι σε ορχήστρα.
Ο πρωταγωνιστής Μπραντ Ντέιβις κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του στην ταινία.

Ο ΜΠΙΛΙ ΧΕΪΣ ΣΗΜΕΡΑ


Σημερα ο Μπίλι χέις ειναι 62 χρονών και ζεί στο Λός Αντζελες.Εργάζεται στην Βιομηχανία του Θεάματος. Σε δηλωσεις που έκανε ειχε πεί : “Το μύνημα της Ταινίας δεν είναι να μην πάτε στην Τουρκία αλλα να μην είστε τόσο Ηλιθιοι όπως εγώ. Νιώθω απαίσια που η Ταινία Εξπρές του μεσονυχτίου εδωσε μια βάναυση εικόνα για τον λαό της Τουρκίας”. επίσης επισήμανε πως οι Φυλακες στην Τουρκία ήταν οπως ακριβώς τις έδειχνε η Ταινία αλλα αυτη η Φυλακή ηταν η μοναδική σε Βαρβαρότητα για αυτήν την Χώρα.


ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
Η προβολή της συγκεκριμένης Ταινίας στην Τουρκία ήταν απαγορευμένη μέχρι το 1992 όπου τελικά προβλήθηκε από την συνδρομητική τηλεόραση.