English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

.

Το χειρότερο μακελειό σε σχολείο στην ιστορία

www.tips-fb.com


Οι πρώτες φωτογραφίες των θυμάτων

Passion: Victoria Soto had a passion for education and always knew she wanted to teach

Heroic: Down Hochsprung confronted the gunman
Heroic: Mary Sherlach confronted the gunman

Hero

Grieving
Devastation: Sandy Hook Elementary School, home to 700 students, was attacked by a crazed gunman on Friday
Fire drill: Mrs Hochsprung tweeted a photo her students at Sandy Hook Elementary performing an evacuation drill
Mourning: Newtown residents turned out for memorial ceremonies on Friday night across the city - including at Lima Roman Catholic Church
Saved

 








Από το μακελειό που έγινε  σε δημοτικό σχολείο στο Κονέκτικατ, σκοτώθηκαν 27 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 20 παιδιά, καθώς και ο δράστης, ο οποίος βρέθηκε νεκρός μέσα στο σχολείο, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο εκπρόσωπος Πολ Βανς είπε ότι άλλος ένας ενήλικας έχει επίσης σκοτωθεί σε «μια άλλη σκηνή του εγκλήματος», χωρίς όμως να δώσει άλλες διευκρινήσεις.

Λίγο νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο CNN είχε μεταδώσει ότι ένας αδελφός του δράστη του μακελειού βρέθηκε σήμερα νεκρός σε ένα σπίτι στο Χομπόκεν στο Νιού Τζερσεϊ.

Οι αρχές έψαξαν το σπίτι αυτό μετά το μακελειό στο Κονέκτικατ.

Πρόκειται για το χειρότερο μακελειό σε σχολείο στις ΗΠΑ, αναφέρει η Daily Mail, προσθέτοντας ότι ο δράστης αποδεκάτισε ολόκληρη τάξη.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι ο διευθυντής του σχολείου και ο σχολικός ψυχολόγος, μεταδίδει το CNN. Μάρτυρες ανέφεραν ότι άκουσαν δεκάδες πυροβολισμούς, ενώ μερικοί ανέφεραν ότι ξεπέρασαν τους 100.

Ο δράστης, 24 ετών, ήταν οπλισμένος με τέσσερα όπλα και φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο, μετέδωσε το WABC, ενώ μάρτυρες ανέφεραν ότι περιφερόταν από τάξη σε τάξη πυροβολώντας αδιακρίτως μαθητές και δασκάλους. 



 


Η πρώτη εικόνα: Αυτός είναι ο «σφαγέας» του Kονέκτικατ

 



 

Οι αρχές αλλά και οι κάτοικοι της μικρής κωμόπολης Νιούτον του Κονέκτικατ προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι της τραγωδίας που μέχρι στιγμής είχε απολογισμό τουλάχιστον 27 νεκρούς, εκ των οποίων 20 παιδιά.
Ο δράστης, o 20χρονος Άνταμ Λάνζα εισέβαλε βαριά οπλισμένος, λίγο μετά τις 9:30 το πρωί, τοπική ώρα, στο δημοτικό σχολείο που φοιτούν 450 παιδιά, ηλικίας μέχρι 10 ετών. Στο σχολείο αυτό,  εργαζόταν ως νηπιαγωγός η μητέρα του, την οποία και σκότωσε. Στη συνέχεια άνοιξε πυρ κατά το παιδιών, που έτρεχαν πανικόβλητα να σωθούν. Τουλάχιστον εκατό πυροβολισμοί ρίφθηκαν στον τόπο της τραγωδίας. Νωρίτερα, είχε σκοτώσει τον πατέρα του, που βρέθηκε αργότερα νεκρός στο σπίτι του.
Ο δράστης βρέθηκε νεκρός στο σχολείο κι όπως πιστεύουν οι αρχές αυτοκτόνησε. Στην τσέπη του μπουφάν του βρέθηκε η ταυτότητα του 24χρονου αδελφού του Ράιαν, γι’ αυτό και επί αρκετές ώρες τα μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν λανθασμένα την ταυτότητα του δράστη. Παράλληλα αναζητούσαν για αρκετές ώρες τον αδελφό του ως ύποπτο, γιατί κάποιοι μάρτυρες μιλούσαν για δύο δράστες. Ωστόσο ο Ράιαν Λάνζα βρισκόταν την ώρα του μακελειού στο Χόμποκεν της Νέας Ιερσέης και μόλις άκουσε τα νέα αναχώρησε για το Κονέκτικατ και συναντήθηκε με τους εκπροσώπους των αρχών, οι οποίοι ξεκαθάρισαν ότι δεν τον θεωρούν ύποπτο.
Ανάμεσα στους νεκρούς συμπεριλαμβάνονται και δάσκαλοι. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, στο σχολείο που βρίσκεται κοντά στην πόλη Ντάνμπερι, όπου υπάρχει ελληνική κοινότητα, φοιτούσαν και τρεις ελληνικής καταγωγής μαθητές, οι οποίοι είναι σώοι και αβλαβείς.
Τα κίνητρα που οδήγησαν τον δράστη σ’ αυτή τη μαζική δολοφονία, παραμένουν άγνωστα και αρκετές από τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν τις πρώτες ώρες, αποδείχθηκαν εσφαλμένες.
Παλιοί συμμαθητές του τον χαρακτήριζαν μοναχικό άτομο, χωρίς παρέες και που απέφευγε να φωτογραφίζεται. Δεν υπήρχε φωτογραφία του στο λεύκωμα των αποφοίτων του σχολείου του ενώ δεν είχε σελίδα στο Facebook.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε σχεδόν αμέσως για την τραγωδία από τον αρχηγό του FBI Ρόμπερτ Μίλερ και τον κυβερνήτη του Κονέκτικατ Νταν Μαλόι
Εμφανώς συγκινημένος μπροστά στις κάμερες, δάκρυσε εκφράζοντας τη συντριβή του για την τραγωδία που έπληξε κυρίως αθώα παιδιά και τόνισε ότι πρέπει όλοι μαζί, πέραν πολιτικών διαφορών, να αναλάβουμε ουσιαστική δράση για να αποτραπούν κι άλλες παρόμοιες τραγωδίες.
O Αμερικανός πρόεδρος έδωσε εντολή σε όλα τα δημόσια κτήρια οι σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες και στη χώρα έχει κηρυχθεί πένθος.
Πρόκειται για τη δεύτερη πλέον πολύνεκρη τραγωδία σε αμερικανικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, μετά τους 32 νεκρούς στο Πανεπιστήμιο Virginia Tech, το 2007. 13 άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους το 1999 στο Λύκειο Κολουμπάιν του Κολοράντο.
Το νέο μακελειό με θύματα παιδιά άναψε την αντιπαράθεση σχετικά με την οπλοκατοχή, που προστατεύεται από το σύνταγμα, αλλά επειδή υπάρχουν πολιτείες με ελαστική νομοθεσία, μπορούν εύκολα άτομα με ψυχολογικά προβλήματα και έμποροι όπλων να αγοράζουν όπλα και να τα μεταφέρουν αλλού εντός της χώρας.
Πολλά άτομα διαδήλωσαν έξω από το Λευκό Οίκο το απόγευμα της Παρασκευής, ζητώντας απαγόρευση των αυτομάτων όπλων.
Οι αρχές εξετάζουν την πιθανότητα ο δράστης να χρησιμοποίησε κάποια από τα όπλα που κατείχε νόμιμα στο σπίτι της η μητέρα του.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος επικοινώνησε αμέσως με τον π. Πέτρο Καρλούτσο, ιερέα του Ελληνορθόδοξου Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ντάνμπερι του Κονέκτικατ, που βρίσκεται κοντά στον τόπο  σχολείο Sandy Hook. Ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε τον έντονο πόνο του, την βαθιά του λύπη και την μεγάλη του ανησυχία για το τρομερό συμβάν και τις τρομερές επιπτώσεις στην τοπική κοινωνία και πρόσφερε κάθε δυνατή συμπαράσταση εκ μέρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι πρόκειται για ένα έγκλημα απίστευτου χαρακτήρα και μεγέθους, μια ειδεχθή πράξη, το είδος της οποίας η κοινωνία μας πρέπει να  αγωνιστεί σκληρά για να εμποδίσει και να απαλείψει. Επιπλέον κάλεσε του πιστούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής ανά την επικράτεια, να προσευχηθούν με θέρμη και πίστη για την από Θεού στήριξη και παρηγορία προς όλους τους ανθρώπους και τις οικογένειες που υποφέρουν και για την ανάπαυση των ψυχών των αθώων θυμάτων της φοβερής αυτής τραγωδίας.
Την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος θα επισκεφθεί τον Ελληνορθόδοξο Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Danbury, ώστε προσφέρει ποιμαντική μέριμνα στους ανθρώπους της περιοχής και να προσευχηθεί μαζί τους κατά την Θεία Λειτουργία.

Το χειρότερο μακελειό στην ιστορίαΠρόκειται για το χειρότερο μακελειό σε σχολείο στις ΗΠΑ, αναφέρει η Daily Mail, προσθέτοντας ότι ο δράστης αποδεκάτισε ολόκληρη τάξη.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι ο διευθυντής του σχολείου και ο σχολικός ψυχολόγος, μεταδίδει το CNN. Μάρτυρες ανέφεραν ότι άκουσαν δεκάδες πυροβολισμούς, ενώ μερικοί ανέφεραν ότι ξεπέρασαν τους 100.

Ο δράστης, 24 ετών, ήταν οπλισμένος με τέσσερα όπλα και φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο, μετέδωσε το WABC, ενώ μάρτυρες ανέφεραν ότι περιφερόταν από τάξη σε τάξη πυροβολώντας αδιακρίτως μαθητές και δασκάλους.

Η αστυνομία συνέλαβε ένα άτομο που εντοπίστηκε σε κοντινό δασάκι φορώντας παντελόνι παραλλαγής, μεταδόθηκε από το CBS.

Στο σχολείο Sandy Hook Elementary School φοιτούν παιδιά ηλικίας 5 έως 10 ετών.


«Είναι φοβερό» είπε μια μητέρα, η Μπράντα Λεμπίνσκι, που έσπευσε στο σχολείο όπου φοιτά η μικρή κόρη της. «Όλοι ήταν σε κατάσταση υστερίας, γονείς, μαθητές. Έβγαιναν από το σχολείο παιδιά μέσα στα αίματα. Δεν ξέρω αν τα είχαν πυροβολήσει αλλά ήταν ματωμένα», πρόσθεσε.

Στα βίντεο που προβλήθηκαν από τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια διακρίνονται περιπολικά και ασθενοφόρα να σπεύδουν στο σημείο. «Τα πράγματα είναι άσχημα» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters αξιωματούχος της Πολιτείας.


Τα αίτια του μακελειού παραμένουν ακόμη αδιευκρίνιστα.



Σύμφωνα με την Λεμπίνσκι, μια άλλη μητέρα που βρισκόταν στο σχολείο την ώρα που ξεκίνησαν οι πυροβολισμοί, της είπε ότι ένας «μασκοφόρος» μπήκε στο γραφείο του διευθυντή και μάλλον τον πυροβόλησε. Ο δάσκαλος στην τάξη όπου φοιτά η κόρη της Λεμπίνσκι κλείδωσε αμέσως την πόρτα και έβαλε όλα τα παιδιά στη γωνία της αίθουσας.


Ένα κορίτσι που μίλησε στο NBC περιέγραψε ότι άκουσε επτά δυνατούς κρότους ενώ βρισκόταν στο γυμναστήριο. Τα άλλα παιδιά άρχισαν να κλαίνε και οι δάσκαλοι τα πήγαν σε ένα διπλανό γραφείο. "Ένας αστυνομικός μπήκε και μας είπε να τρέξουμε έξω και αυτό κάναμε», πρόσθεσε το κορίτσι.





Το Newtown είναι μια πόλη 27.000 κατοίκων στην κομητεία Φέρφιλντ. Βρίσκεται 70 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Χάρτφορντ και 130 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Νέας Υόρκης.







Οι ηρωίδες της τραγωδίας – Οι δασκάλες που θυσιάστηκαν για να σώσουν τους μαθητές τους

Τρεις δασκάλες. Τρεις γυναίκες που έβαλαν τις ζωές μικρών παιδιών, πάνω από τις δικές τους. Που χωρίς να το σκεφτούν στιγμή μπήκαν μπροστά στο οπλισμένο χέρι του 20χρονου Άνταμ Λάνζα. Ήθελαν να σώσουν όσες περισσότερες παιδικές ψυχές μπορούσαν.

Είναι τρεις από τις ηρωίδες της σφαγής το Νιουτάουν του Κονέκτικατ. Δεν είναι η μόνες φυσικά...

Η διευθύντρια του σχολείου Ντον Χοτσπρανγκ 47 ετών, η ψυχολόγος του σχολείου, Μέρι Σερλαχ 56 ετών και η 27χρονη Βικτόρια Σότο, δασκάλα της πρώτης τάξης. Είναι οι τρεις από τους οκτώ ενήλικες που βρέθηκαν νεκροί. 

Η Βικτόρια Σότο
Η Βικτόρια Σότο
Η Βικτόρια Σότο προσπάθησε να προστατεύσει τους μαθητές της, ρίχνοντας το σώμα της μπροστά στο όπλο του μακελάρη αποκαλύπτει η Daily Mail. Την ώρα που πυροβολήθηκε, προσπαθούσε να κρύψει τα παιδιά σε μια ντουλάπα.

Η διευθύντρια και η ψυχολόγος του σχολείου ήταν οι μοναδικές που δεν έτρεξαν να κρυφτούν κάτω από κάποιο θρανίο. Βγήκαν στον διάδρομο για να αντιμετωπίσουν πρόσωπο με πρόσωπο τον δράστη. Δε δίστασε ούτε εκείνος: τις εκτέλεσε. 

Η διευθύντρια του σχολείου - ΦΩΤΟ REUTERS
Η διευθύντρια του σχολείου - ΦΩΤΟ REUTERS
Η Μέρι Σέρλαχ
Η Μέρι Σέρλαχ
Μαζί με τις δυο γυναίκες ήταν και ο πατέρας ενός μαθητή. Ήταν ο άνθρωπος που αμέσως σήκωσε το κινητό και κάλεσε την αστυνομία. Μόνο που εκείνος, μπήκε κάτω από ένα τραπέζι. «Δείλιασα» είπε στο CNN.


Σοκαρισμένη σύσσωμη η ανθρωπότητα



Συντετριμμένος ο Ομπάμα από το μακελειό στο Κονέκτικατ





Ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έδωσε εντολή οι σημαίες να είναι μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια των ΗΠΑ για τέσσερις ημέρες, ως φόρος τιμής στη μνήμη των θυμάτων του μακελειού στο δημοτικό σχολείο Sandy Hook Elementary School στο Κονέκτικατ.

«Ως ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα αυτών των παράλογων πράξεων βίας στο Newtown του Κονέκτικατ, οι σημαίες θα είναι μεσίστιες σε κυβερνητικά κτίρια, στρατιωτικές βάσεις και πρεσβείες των ΗΠΑ», αναφέρει το διάταγμα αυτό που εκδόθηκε από τον Λευκό Οίκο και αφορά επίσης και τα πολεμικά πλοία.

«Σπαράσσει η καρδιά σου. Ξέρω ότι δεν υπάρχει γονιός τώρα στην Αμερική που να μη νιώθει την απερίγραπτη θλίψη που αισθάνομαι τώρα εγώ» είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, εμφανώς συγκινημένος για το μακελειό. «Απόψε η Μισέλ κι εγώ, θα αγκαλιάσουμε τα παιδιά μας λίγο πιο σφιχτά και θα τους πούμε ότι τα αγαπάμε πολύ» πρόσθεσε σκουπίζοντας τα δάκρυά του.


Μπαν Κι Μουν: Αποτρόπαιο το έγκλημα στις ΗΠΑ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν χαρακτήρισε αδιανόητο και αποτρόπαιο το μαζικό φονικό στο Κονέκτικατ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ο Γενικός Γραμματέας, απέστειλε μήνυμα τον κυβερνήτη του Κονέκτικατ, Νταν Μαλόι για να εκφράσει τα βαθύτατα συλλυπητήριά του για το φοβερό έγκλημα στο δημοτικό σχολείο της μικρής πόλης Νιούταουν.

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μου είναι με τις οικογένειες των θυμάτων και σε όλους εκείνους που έχουν τραυματιστεί από αυτό το φρικτό έγκλημα», αναφέρεται στο μήνυμα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.


Σοκαρισμένη από το μακελειό στις ΗΠΑ η βασίλισσα Ελισσάβετ

Η βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας, Ελισάβετ Β΄ απέστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, εκφράζοντας τη θλίψη και το σοκ της, για το μαζικό έγκλημα στο Κονέκτικατ.

«Έχω βαθιά συγκλονιστεί και λυπηθεί από την είδηση για τις απώλειες τόσων ζωών στο Νιούταουν του Κονέκτικατ. Ιδιαίτερα διότι τόσα πολλά από τα θύματα ήταν παιδιά »,ανέφερε η βασίλισσα Ελισάβετ.

«Έχετε την ειλικρινή συμπάθεια μου που συμμερίζεται και ο πρίγκιπας Φίλιππος σε αυτή τη δύσκολη στιγμή» καταλήγει το μήνυμα της βασίλισσας. 



Βαθειά συλλυπητήρια από Κάμερον και Ολάντ


Πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες, μαζί με εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο, εξέφρασαν τη βαθιά τους θλίψη και τα συλλυπητήριά τους προς τους αμερικανούς, για την απίστευτη τραγωδία στο σχολείο πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην πολιτεία του Κονέκτικατ, την Παρασκευή.

Σε μια ανοικτή επιστολή προς τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, ο Γάλλος ομόλογός Φρανσουά Ολάντ, χαρακτήρισε «φρίκη» την τραγωδία στο σχολείο. «Σε αυτές τις τραγικές συνθήκες, θέλω να εκφράσω τη βαθιά μου θλίψη και το σοκ για αυτή την πράξη απερίγραπτης βίας στο δημοτικό σχολείο που άφησε τόσα θύματα », είπε ο πρόεδρος Ολάντ.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε δήλωσή του ανέφερε: «Οι σκέψεις μου είναι με τους τραυματίες και όσους έχασαν τους αγαπημένους τους. Είναι σπαρακτικό να σκεφτόμαστε όλους εκείνους που έχασαν τα παιδιά τους τα οποία είχαν όλη τη ζωή μπροστά τους».

Η Γαλλία, η Βρετανία αλλά και η Γερμανία, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν ζήσει παρόμοιες μαζικές εκτελέσεις με χαρακτηριστικότερη τη σφαγή των 77 νέων ανθρώπων στη Νορβηγία, το περασμένο έτος.

Εν τούτοις οι περισσότεροι σχολιαστές στην Ευρώπη, έσπευσαν να σημειώσουν ότι τα πολύ υψηλά ποσοστά οπλοκατοχής στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για τη συχνότητα των μαζικών κρουσμάτων βίας.

«Αν όχι τώρα, πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να μιλήσουμε για τον έλεγχο των όπλων;» αναρωτιέται στο βασικό της άρθρο η βρετανική εφημερίδα Guardian.


Όταν ο τρόμος χτυπάει στα σχολεία…

Το μακελειό στο δημοτικό σχολείο της αμερικανικής πολιτείας του Κονέκτικατ την Παρασκευή προστίθεται σε μια μακρά λίστα φονικών επιθέσεων κατά μαθητών σχολείων αλλά και φοιτητών πανεπιστημίων σε όλο τον κόσμο από το 1996.

Παρακάτω παρατίθεται μια σχετική λίστα από τις πιο αιματηρές επιθέσεις εναντίον μαθητών και φοιτητών:

- Στις 13 Μαρτίου 1996, στο Dunblane, της Σκοτίας, ένας 43χρονος άνεργος σε μια προφανή πράξη εκδίκησης, πυροβολεί και σκοτώνει 16 μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και τον δάσκαλό τους, σε ένα δημοτικό σχολείο. Αμέσως μετά αυτοκτονεί.

-Στις 30 Μαρτίου 1997, στη Sanaa της Υεμένης, έξι μαθητές και άλλοι δύο πολίτες σκοτώθηκαν σε δύο σχολεία.

- Στις 20 Απριλίου 1999, δύο ανήλικοι μαθητές οπλισμένοι με τουφέκια πυροβολούν και σκοτώνουν 12 συμμαθητές τους και έναν δάσκαλο στο λύκειο Columbine στην αμερικανική πολιτεία του Κολοράντο. Οι δύο ανήλικοι δράστες εν συνεχεία αυτοκτονούν.

- Στις 26 Απριλίου 2002, στο Erfurt της Γερμανίας, ένας 19χρονος, ο οποίος είχε αποβληθεί από το γυμνάσιο Gutenberg πηγαίνει στο σχολείο και σκοτώνει 12 καθηγητές, δύο μαθητές, τον γραμματέα του σχολικού ιδρύματος και έναν αστυνομικό, πριν αυτοκτονήσει.

- Στις 2 Οκτωβρίου του 2006, στην αμερικανική πολιτεία της Πενσυλβάνια, ένας δράστης σκοτώνει πέντε κορίτσια σε σχολείο Amish.

-Στις 16 Απριλίου 2007, στο Blacksburg στην αμερικανική πολιτεία της Βιρτζίνια, ένας 23χρονος φοιτητής από τη Νότια Κορέα πηγαίνει στο Virginia Tech University και σκοτώνει 32 φοιτητές και δασκάλους. Όταν η αστυνομία έφτασε στην πανεπιστημιούπολη, ο δράστης ήταν νεκρός.

-Στις 7 Νοεμβρίου 2007, στη φινλανδική πόλη Tuusula, ένας 18χρονος μαθητής σκοτώνει έξι σπουδαστές τη νοσοκόμα του σχολείου και τον διευθυντή, πριν αυτοκτονήσει.

- Στις 14η Φεβρουαρίου 2008, επτά άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένου και του δράστη- ενός πρώην φοιτητή κοινωνιολογίας-, χάνουν τη ζωή τους σε πανεπιστήμιο, στην αμερικανική πολιτεία του Ιλλινόις.

- Στις 23 Σεπτεμβρίου 2008, δέκα νεκροί σε σχολείο στο Kauhajoki, 300 χιλιόμετρα βόρεια-δυτικά της φινλανδικής πρωτεύουσας, Ελσίνκι.

- Στις 11 Μαρτίου 2009, ένας 17χρονος πρώην μαθητής πυροβολεί και σκοτώνει εννέα μαθητές και έναν δάσκαλο σε σχολείο στο Winnenden, στη νότια Γερμανία.

-Στις 30 Απριλίου 2009, στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, ένας δράστης σκοτώνει 12 μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό, στην Ακαδημία Πετρελαίου.

-Στις 7 Απριλίου 2011, στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, ένας πρώην μαθητής σκοτώνει 12 παιδιά και αυτοκτονεί σε δημοτικό σχολείο.

-Στις 19 Μαρτίου 2012, ένας καθηγητής θρησκευτικών ου δύο γιοι του και η κόρη του διευθυντή, σκοτώνονται σε ένα εβραϊκό σχολείο, στην Τουλούζη της Γαλλίας. Ο 23χρονος- αλγερινής καταγωγής- δράστης σκοτώθηκε μετά από επιχείρηση της αστυνομίας που κράτησε 32 ώρες.

-Στις 2 Απριλίου 2012, στο Όκλαντ, στην αμερικανική πολιτεία της Καλιφόρνια, ένας πρώην φοιτητής σκοτώνει επτά άτομα.

- Στις 14 Δεκεμβρίου 2012 τουλάχιστον είκοσι μαθητές δημοτικού και έξι ενήλικες σκοτώθηκαν στο σχολείο στο Newtown, του Κονέκτικατ. Νεκρός και ο δράστης.


http://www.politis-news.com