English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

.

11-12-11 23 χρόνια απο το θάνατο της Χριστινας Ωνάση - Αφιέρωμα

www.tips-fb.com

Xrist1953 
AO0003
 glyfada1
glyfadaGarofXristLib
Το 1969 η 19χρονη Χριστίνα κάνει μες τα μαλλιά της και λέει στην αγαπημένη της θεία Άρτεμη ότι τα μαύρα την κάνουν άγρια. Έρχεται από την Ιαπωνία, όπου βάφτισε ένα τάνκερ. Της λέω ότι της πάνε και χαίρεται. 

ο πλούτος δεν έφερε ευτυχία που την αναζήτησε σε τέσσερις γάμους 

 Η ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΩΝΑΣΗ  έκανε τέσσερις γάμους. Τον πρώτο, με τον  Αμερικανό κτηματομεσίτη Μ. Τζ. Μπόλκερ. Το δεύτερο, με τον  Αλέξανδρο Ανδρεάδη, γιο  γνωστού τραπεζίτη κι εφοπλιστή.  Τον τρίτο, με το Σοβιετικό πολίτη Σεργκέι Καούζοφ. Και τον τελευταίο, με το Γάλλο Τιερί Ρουσέλ, γιο φαρμακοβιομήχανου.  Τέσσερις γάμοι, που ο καθένας κατέπληξε την κοινή γνώμη για την επιλογή των γαμπρών. Ο Μπόλκερ ήτανε 47  χρονών, όταν η νεαρή Χριστίνα, αηδιασμένη από τη ερωτική διαγωγή των  γονιών της, κατέφυγε στην "πατρική" αγκαλιά του, Christinaόπως δικαιολογήθηκε όταν  χώρισε. Ο Ανδρεάδης ήτανε τρελός με τις μοτοσυκλέτες, μέχρι σημείου -αν τον αφήνανε- να φύγει από την εκκλησία με τη νύφη πισωκάπουλα σε μια χιλιάρα... Ο κοντός Καούζοφ είχε ένα γυάλινο μάτι και καραφλίτσα και δεν έδινε -έτσι έλεγε!- ρούβλι για την περιουσία της νύφης... Κι ο Ρουσέλ, που ήξερε τη Χριστίνα από παιδί, σχετιζότανε με μανεκέν και στάρλετ και λόγω της οικονομικής ανεξαρτησίας του, ποτέ δε θα κοίταζε τη βαθύπλουτη κληρονόμο. Να όμως που την περιεργάστηκε ακόμη και στο κρεβάτι, όταν έμεινε  άφραγκος.  Φαίνεται όμως ότι το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά κι έτσι η Χριστίνα κατέπληξε τον κόσμο, κυρίως με τον πρώτο και τον τρίτο από τους γάμους της. Όπως κι η μάνα της, που είχε παντρευτεί τον  άντρα της αδελφής της, το Σταύρο Νιάρχο, κι ο πατέρας της, που είχε κατεβάσει από το "εικονοστάσι" των ΗΠΑ την Τζάκι. 


Αυτά σαν περίληψη, για όσα θα διαβάσετε παρακάτω.


ΟΤΑΝ, πριν ακόμη ενηλικιωθεί, η Χριστίνα έλεγε ότι θαύμαζε την Έθελ Κένεντι και την Ντορέτα Κινγκ, ήθελε να τονίσει την πίστη των δύο αυτών γυναικών στη μνήμη των δολοφονημένων συζύγων τους. Την Τζάκι Κένεντι, που κάθε τόσο πόζαρε δίπλα σε διανοούμενους διάσημους άντρες, δεν την είχε σε υπόληψη. Πολύ πιο μπροστά είχε πάψει να έχει σ' εκτίμηση και τη μητέρα της. Πρώτα, γιατί δεν είχε προσπαθήσει να σώσει το γάμο της. Δεύτερο, γιατί παντρεύτηκε ένα γνωστό μαμόθρεφτο της αγγλικής αριστοκρατίας, το δούκα του Μπλάντφορντ, που ο πατέρας της μάλιστα τον αποκαλούσε "αδερφή". Και μετά, γιατί η έκανε ένα τρίτο γάμο, που έπεσε σαν κεραυνός στο κεφάλι της μικρής. Πρόκειται για την γκρανγκινιόλ ένωση της μάνας της με τον  Σταύρο Νιάρχο, υπόλογο του θανάτου της θείας της Ευγενίας. Η Χριστίνα είχε διαβάσει όλα τα ξένα περιοδικά, που τονίζανε ή υποπτεύονταν ότι ο θείος της μεγαλοεφοπλιστής είχε σκοτώσει με κλωτσιές την αδελφή της μητέρας της... Αυτός ο γάμος έκανε τη Χριστίνα ν' αηδιάσει τόσο, που τα άντερα της αναποδογυρίσανε. Το έβαλε στα πόδια κι έτρεχε να σωθεί από τον πατέρα της και τη μάνα της, που ο βίος τους την έκανε να ντρέπεται μπροστά στις φίλες και συμμαθήτριές της.  Έτσι, όταν κοιμήθηκε με  έναν επιτυχημένο ώριμο άντρα, που XRISTAδεν ήξερε ποιά είναι, και της πρόσφερε  ένα λουλούδι πριν φύγει,  ζήτησε καταφύγιο στην αγκαλιά του. Ήταν ο  47χρονος κτηματομεσίτης του Λος Αντζελες Μ. Τζ. Μπόλκερ  που στάθηκε για τη Χριστίνα περισσότερο περαστικός  πατέρας, που άκουγε συνέχεια τις κλάψες της για τον αναπάντεχο  γάμο της μητέρας της. Φυσικά ο πατέρας της ξεσήκωσε γη και ουρανό και τη χώρισε, από τον Μπόλκερ που είχε αρχίσει να φοβάται ότι η μιλιονέρα είχε πάθει ψυχοπάθεια.  Στο πρώτο βιβλίο μου για τον Ωνάση γράφω περισσότερα, αλλά εδώ παραθέτω μερικές παραγράφους, που δείχνουνε πώς σχολίαζε ο μεγαλοεφοπλιστής μερικά από τα συμβάντα, μπροστά στα οποία τύφλα να 'χουνε τα γκομενιλίκια στις σαπουνόπερες του "Ντάλας" και της "Δυναστείας":
"...Από τότε η Χριστίνα φώναζε διαρκώς ότι ήθελε να πεθάνει... Δεν ήθελε ν' ακούσει λέξη για το ότι ο γάμος της μητέρας της με το θείο της ήτανε συμβόλαιο οικονομικών συμφερόντων, για το καλό το δικό της και του αδελφού της... Ο Ωνάσης είχε κάνει μια φορά το σταυρό του, όταν ο Νιάρχος χώρισε την Ευγενία για να παντρευτεί την γκαστρωμένη Φορντ. Δυο φορές όταν χώρισε την τελευταία για να ξαναπάρει την Ευγενία και αταυροκοπήθηκε τρεις, όταν έμαθε το μυστηριώδη θάνατο της... Τον είχα ρωτήσει αν πίστευε ότι η πρώην κουνιάδα του είχε πεθάνει από υπερβολική χρήση βαρβιτουρικών... Μου είχε απαντήσει: -Δεν ξέρω, αλλά οι τελευταίες ώρες της πρέπει να ήταν φριχτές. Όταν ο Ωνάσης έμαθε για τα παντρολογήματα της πρώην γυναίκας του με το Νιάρχο, δεν έκανε καθόλου το σταυρό του, γιατί έμεινε σύξυλος. Ψέλλισε όμως "τον αθεόφοβο" και ξαφνικά άρχισε να ψάχνει στο τηλέφωνο να βρει την κόρη του Χριστίνα, να της γλυκάνει με μερικά λόγια το πικρό χάπι που είχε δώσει σ' όλους τους η Τίνα. -Κύριε Ωνάση, ήταν ένας γάμος σκοπιμότητας και οικονομικών συμφερόντων; Όταν τον είχα ρωτήσει, η Χριστίνα είχε πια χωρίσει το γκριζομάλλη κτημαχομεαίτη, αλλά απόφευγε το Νιάρχο τόσο πολύ, που δεν έπαιρνε τηλέφωνο τη μητέρα της στη Σπετσοπούλα, μήπως και βρεθεί εκείνος στο ακουστικό. Ο καπετάνιος με τις πολλές οικογενειακές φουρτούνες κούνησε το κεφάλι. Δεν ήθελε ή δεν ήξερε τι ν' απαντήσει, πώς να δικαιολογήσει αυτό το γάμο:   
     
 -Δεν μπορώ να καταλάβω  τι είδους γάμος είναι αυτός; Μου προκαλεί ναυτία.
... Όταν η Χριστίνα  παντρεύτηκε τον Αλέξανδρο Ανδρεάδη ήταν 25 χρονών κι είχε χάσει αδερφό, μάνα και πατέρα. Ο Αλέξανδρος σκοτώθηκε το Γενάρη του 1973 με το αεροπλάνο του. Η Τίνα πέθανε τον Οκτώβρη του 1974, ψυχικό και σωματικό ράκος. Τη βρήκανε νεκρή στο διαμέρισμα της στο Παρίσι. Ο Αριστοτέλης Ωνάσης πέθανε το Μάρτη του 1975 σε κλινική του Παρισιού. Ξεψύχησε έχοντας δίπλα του τη μοναχοκόρη και μοναδική κληρονόμο του. Τις τελευταίες μέρες την έβαλε να σκίσει μπροστά του το αμερικάνικο διαβατήριο και την  ορμήνευε να παντρευτεί Έλληνα.
 
Όταν  η Χριστίνα κήδεψε τον πατέρα της στο Σκορπιό, έφυγε με τις θείες της, από τις οποίες η Άρτεμη -από την ίδια μάνα με τον πατέρα της- άρχισε να την τρομάζει. Μαζί με τον άντρα της, καθηγητή Θεόδωρο Γαροφαλίδη, τη συμβουλέψανε πως έπρεπε να παντρευτεί το συντομότερο, να κάνει παιδιά, οικογένεια... Από στιγμή σε στιγμή, της είπε μια μέρα ο θείος της, μπορεί να σε "φάνε"... Ποιοι; Ίσως κάποιος  νομικός σύμβουλος, διευθυντής, διαχειριστής ή συνεταίρος του μακαρίτη, που θα 'χει μεγάλο συμφέρον. Γιατί αν πεθάνεις κι εσύ, ώσπου να ξεκαθαρίσουμε τα κληρονομικά, κάποιος ή κάποιοι θα κάνουνε γερές μπάζες, θα καρπωθούνε πολλά... Ήτανε σαν να βάζανε το μαχαίρι στο λαιμό της ζάπλουτης κληρονόμου, που τρομοκρατημένη στον τέταρτο μήνα από το θάνατο του πατέρα της παντρεύτηκε τον ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ  ΑΝΔΡΕΑΔΗ. Λένε πως πίσω από το γάμο βρισκότανε ο πατέρας Στρατής Ανδρεάδης, που παρακίνησε τον κοινό φίλο με τους Γαροφαλίδηδες, μηχανικό Μανώλη Καραντίνα, να κάνει τα προξενιά... 

 "...Βρισκόμουνα στο γάμο της Χριστίνας με τον Αλέξανδρο Ανδρεάδη, που έγινε σε μικρή εκκλησία της Γλυφάδας. Η νύφη, πιο αδύνατη από κάθε άλλη φορά, χλωμή και κλεισμένη στον εαυτό της, δίπλα στο γαμπρό, λες και δεν καταλάβαινε τι γινότανε. Έμοιαζε ντοπαρισμένη με XRISTBηρεμιστικό, αφού η ματιά της, βυθισμένη στο παρελθόν δεν αντιδρούσε ούτε στα φλας των φωτορεπόρτερ. Μόνο, μόλις η τελετή τέλειωσε, βγήκε από την εκκλησία στο μπράτσο του νέου άντρα της, χαμογέλασε μηχανικά στους φωτογράφους  που την περικύκλωσαν. Κι ο γάμος αυτός δεν ευτύχησε, ακόμη περισσότερο γιατί το αντρόγυνο, αν και προσπάθησε -όλο στους γυναικολόγους πήγαινε- δεν μπόρεσε ν' αποχτήσει παιδί. Ο άντρας της κληρονόμου έτρεχε περισσότερο με το ιστιοπλοικό σκάφος του και τις μοτοσυκλέτες του κι όταν μια μέρα τον μαζέψανε με σπασμένο πόδι, η Χριστίνα έπαθε σοκ. Όχι πως τον λάτρευε, αλλά δεν άντεχε σ' άλλα αίματα και θανάτους. Ζήτησε να χωρίσουν -όταν μάλιστα βεβαιώθηκε πως δεν υπήρχε πιθανότητα για παιδί- και χωρίσανε φιλικά.
..Σεργκέι Καούζοφ ήρθε στη ζωή της Χριστίνας όταν, αφοσιωμένη  με πάθος στις μπίζνες που είχε κληρονομήσει, χώνεψε τούτο: Πως το χρήμα κυνηγάει με πλεονεξία το XRISTCχρήμα και ο κάτοχος του γίνεται σκλάβος του. Το είχε εκμυστηρευτεί και στην αγαπημένη της θεία Άρτεμη, που μου το 'πε όταν της έστειλα κάτι χειρόγραφα με το φίλο Άρη Γρηγοριάδη, πριν βγάλω το βιβλίο μου. Πήγα να τα ζητήσω στο σπίτι της, στη Γλυφάδα, και με την κουβέντα το 'φερα στο γάμο της ανιψιάς της με το σοβιετικό πολίτη... Η αδερφή του Ωνάση μού είπε πως η Χριστίνα ήταν ευτυχισμένη και το 'χε ρίξει μάλιστα στη φιλοσοφία, αφού της είχε ξομολογηθεί: -Θεία, ξέρεις τι κατάλαβα; Ότι όσο πλουσιότερη είμαι, τόσο πιο άπληστη γίνομαι...
 Καταφεύγω πάλι στο βιβλίο: 
"...Ο Σεργκέι, πολίτης μιας χώρας χωρίς είδωλα του πλούτου και του σεξ και χωρίς αδιάκριτους ρεπόρτερς και παπαράτσι, της έδειξε έναν αλλιώτικο κόσμο από εκείνον που την είχε κάνει νευρωτική. Έναν κόσμο που τον μισούσε από μικρή, όταν διάβαζε κρυφά τις πρωτοσέλιδες περιγραφές κι έβλεπε τις φωτογραφίες από την ιδιωτική ζωή των γονιών της... Διάβαζε και για τις απαγωγές και δολοφονίες πολυεκατομμυριούχων στο Δυτικό Κόσμο που ζούσε. Ένιωθε κι απομονωμένη ψυχικά, γιατί ως τώρα δεν είχε ούτε μια αληθινή φίλη, έναν άνθρωπο δικό της. Έκανε μια γνωριμία, αλλά αμέσως ήτανε βέβαιη πως την πλησιάζανε γιατί ήτανε μια Ωνάση. Και κάθε άντρας την έβλεπε σαν... πολύφερνη νύφη. Με το Ρωσάκι της, όπως αποκαλούσε χαϊδευτικά τον  τρίτο  της άντρα, αισθάνθηκε διαφορετικά, καθώς μιλούσαν για βαπόρια και ναύλους, που εκείνος, λόγω ειδικότητας, τα έπαιζε στα δάχτυλα. Οι ναυτιλιακές γνώσεις του την καταπλήξανε.  -Αν ζούσες στη Δύση θα πήγαινες μπροστά, του είπε. Ίσως να γινόσουναμεγάλος εφοπλιστής σαν τον πατέρα μου.  - Ίσως όμως να έχανα τη γαλήνη μου, την ψυχική μου ηρεμία, όπως εσύ...   Η XRISERG2απάντηση του αγαθού ή πονηρού συντρόφου προξένησε μεγάλη εντύπω- ση στη Χριστίνα, που άρχισε να νιώθει ακατανίκητη έλξη γι' αυτόν τον άντρα, που δεν ήταν ούτε όμορφος -απλώς συμπαθητικός- ούτε ψηλός... Είχε μάλιστα ένα γυάλινο μάτι και αρχή καραφλίτσας... Μάλλον κοντός, αλλά γεροφτιαγμένος σαν τον πατέρα της, έγινε ξαφνικά το ίνδαλμα της... Η χώρα του είχε και τους καλύτερους γιατρούς στα γυναικολογικά... Ας αποχτούσε παιδί κι ας ήτανε και Ρωσάκι... Ο Ωνάσης είχε καταπλήξει τον κόσμο με την "απαγωγή" της Κάλλας, όσο και με το γάμο του με τη Τζάκυ. Η κόρη του έκανε θόρυβο με το γάμο της μ' έναν προλετάριο... Το μήλο κάτω από τη μηλιά είχε πέσει". Η Χριστίνα δεν είχε επιδιώξει δημοσιογραφικό θόρυβο όταν πετούσε από το Ελσίνκι για τη Μόσχα με τον Σεργκέι. Ήτανε σίγουρη ότι στο γάμο της, στη ρωσική πρωτεύουσα, δεν θα την ενοχλούσαν παπαράτσι και δημοσιογράφοι. Στάθηκε όμως άτυχη, γιατί εκείνες τις μέρες του Σεπτέμβρη του 1978 βρισκότανε στη Μόσχα ο υπουργός Εξωτερικών της Xrist10Ελλάδας. Και μαζί με τον Γεώργιο Ράλλη και δημοσιογράφοι και φωτογράφοι. Κι έμεινε κατάπληκτη όταν ο παπαράτσι Χρήστος Πουλίδης την κυνηγούσε στους διαδρόμους του ξενοδοχείου "Ιντουρίστ" και της ξανάκανε τη ζωή δύσκολη, όπως ο Κουλούρης κι ο Τσικούριας στο Σκορπιό... Έτσι δεν απόφυγε, μετά την απέριττη γαμήλια τελετή στο Δημαρχείο, μια δεξίωση στην ελληνική πρεσβεία, ενώ κανένας Μοσχοβίτης ούτε ήξερε, ούτε νοιαζότανε για το γάμο του συμπατριώτη τους με τη ζάπλουτη Δυτική... Η Χριστίνα με τον Σεργκέι ζήσανε για λίγο στη Μόσχα, χωρίς δημοσιότητα και μετά γυρίσανε στη Δύση, έχοντας πίσω τους σμήνος φωτορεπόρτερς... Η ζωή για την κόρη του Ωνάση συνεχιζότανε μεταξύ Νέας Ιόρκης - Παρισιού και Σκορπιού, με ναύλους στα βαπόρια της αρμάδας της ακόμη κι από τη Σοβιετική Ένωση... Έφερε  το ρωσάκι της στη Γλυφάδα, στην άσπρη βίλα της και δίπλα στην πέτρινη της θείας της, ενώ τριγύρω στρατοπεδεύανε οι παπαράτσι. Η Χριστίνα το διασκέδαζε, πότε βρίζοντας και πότε ποζάροντας με τον άντρα της στους φωτογράφους, όπως ακριβώς έκανε πριν είκοσι χρόνια με την Κάλλας και πριν δέκα με την Τζάκυ ο πατέρας της... Η ζωή με τον Σεργκέι, μετά τόσα χρόνια πίκρας, στάθηκε για την κόρη του Ωνάση μια ευτυχισμένη παρένθεση, που δε θα 'κλεινε αν αποχτούσανε παιδί. Ο "πελαργός" όμως δεν ερχότανε κι έτσι η Χριστίνα έπεσε με τα μούτρα στη δουλειά, μια κι είχε την ατυχία να πεθάνει ο Κώστας Γράτσος, εγκέφαλος των επιχειρήσεων Ωνάση. Σιγά-σιγά απομακρύνθηκε από την κρεβατοκάμαρα για χάρη των γραφείων, έλεγε η ίδια. Μα εκεί, ακόμη και στις μετακινήσεις της με το αεροπλάνο, η ζωή ήτανε καθιστική κι άρχισε να χοντραίνει υπερβολικά, ίσως και για τις πολλές κοκακόλες που ρουφούσε. Οι παπαράτσι όλο και κάνανε ένα βήμα πίσω για να χωράει στο φακό τους... Τώρα όμως είχανε αρχίσει να την κυνηγάνε και μασέρ, γυμναστές, τσαρλατάνοι κατά του πάχους. Ήταν μιά περίοδος υπερβολικού πάχους και συνεχών πιέσεων από τους δικούς της και τους παλιούς συνεργάτες του πατέρα της, που την φόβιζαν ότι ο Ρώσος ήταν δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι της...  
Ο Τιερί Ρουσέλ, γιος  Γάλλου φαρμακοβιομήχανου, ζούσε κι εκείνος καθιστικά πάνω στα λεφτά του μπαμπά του, γλεντώντας κυρίως με αρτίστες και μοντέλα. Ήξερε τη Χριστίνα από μικρό παιδί και πιο πολύ τον αδερφό της Αλέξανδρο, τότε που συζούσε με τη Φιόνα Φον TierChrAthΤίσεν. Νέος, ψηλός κι ωραίος, παιδί τζιμάνι που λένε, άρχισε να τρομοκρατείται όταν είδε ν' αποχτάει βάρος και να χάνει την κομψή σιλουέτα του. Έκοψε τα λιπαρά, έκανε τροχάδην, γυμναστική, αλλά η ζυγαριά ανέβαινε. Ο πατέρας του του υπέδειξε ένα θαυματουργό κέντρο αδυνατίσματος στην Ισπανία και πήγε. Οι πονηροί λένε ότι τον έστειλε εκεί για να ξελογιάσει τη κληρονόμο Χριστίνα, μοναδική σωτηρία ανεπρόκοβου γιού... Οι δυό παλιοί γνώριμοι κάνανε παρέα, τα λέγανε αδυνατίζοντας, αν και ο Τιερύ ήταν ο λιγνός μπροστά στο χοντρό... Η Χριστίνα όμως έτρωγε κρυφά και μιά μέρα της λέει ο Τιερύ, αν χάσεις είκοσι κιλά σε παίρνω γυναίκα μου. Αυτό κι έγινε. Φεύγοντας από την Ισπανία οι δυό νέοι, με τη μιλιονέρα να έχει χάσει πάνω από δέκα κιλά, αναγγείλανε τους γάμους τους. Ο Ρουσέλ, παρίστανε τον ερωτευμένο, αν και εξακολουθούσε να διατηρεί δεσμό με  την Γκάμπυ, μανεκέν εκ Σουηδίας, με την οποία είχε και νόθο τέκνο. Η Χριστίνα ουδέν εγνώριζε. Ο γάμος Χριστίνας-Τιερύ απέφερε το ποθούμενο: Την Αθηνούλα-Ελένη Ρουσέλ. Η κόρη του Ωνάση κάρπισε χάρη στο γαμπρό αλλά και στη σωτήρια επέμβαση κάποιου διάσημου βέλονιστή. Το τελευταίο, που το έμαθα από φιλικό πρόσωπο της Χριστίνας, το πιστεύω γιατί έχω κι άλλο παράδειγμα. Η Τζιλ Μοσχοπούλου στο Λος Άντζελες, που όλοι οι γυναικολόγοι τής λέγανε πως ήταν αδύνατο να στεριώσει παιδί μέσα της, όταν χώρισε με τον ηθοποιό Πάρι Μοσχόπουλο-Αλεξάντερ, παντρεύτηκε ένα ηλικιωμένο Κινέζο βελονιστή κι απόχτησε, τρία αγόρια. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία...
Η Χριστίνα όταν πήρε διαζύγιο από τον Ρουσέλ, αφοσιώθηκε στη κόρη της και πέρασαν τρία χρόνια για να σκεφτεί ότι έπρεπε να ξαναπαντρευτεί. Το αποφάσισε το 1989, όταν συνάντησε Horcheτον Γιώργο-Χόρχε  Τσολμεκτόγλου πρόεδρο της ελληνικής παροικίας του Μπουένος Άιρες. Ήταν Έλληνας και ο καταλληλότερος σύντροφος για να αναθρέψουν ελληνοορθόδοξα τη κόρη της. Δυστυχώς η Χριστίνα (όπως θα διαβάσετε σε άλλη στήλη) έφυγε ξαφνικά και μυστηριωδώς από τη ζωή, λίγο πριν το πέμπτο γάμο της. Στη φωτογραφία η Χριστίνα με τον Γιώργο-Χόρχε δυο ημέρες πριν το θάνατό της. Ο  κ. Τσολμεκτσόγλου, που ζει μονίμως στην Αθήνα, αλλά και η αδελφή του κα Μαρίνα Ντοτέρο, φίλη της Χριστίνας, αρνούνται  πεισματικά να μιλήσουν  για εκείνες τις φριχτές ημέρες του τραγικού γεγονότος. Είχα ρωτήσει τον Χόρχε, το 2003, να μου πει αν θυμάται τί λένε με τη Χριστίνα σ΄αυτή τη φωτογραφία και μου είχε πει: Η Χριστίνα ήταν ευτυχισμένη και συγκινημένη που θα ανατρεφόταν η κόρη της ελληνικά κι΄ότι λαχταρούσε ν΄αποκτήσει η Αθηνούλα αδελφάκια εκατό τα εκατό ελληνάκια. 


 XRISTA XRISTB XRISTC XRISTD XRIXORXE
τέσσερις γάμοι-ένας αρραβώνας
Το  γερμανικό κανάλι ARD, στη σειρά  βιογραφίες (διασημοτήτων και γνωστών προσώπων) άρχισε την βιογραφία  της Χριστίνας Ωνάση από τη Νέα Υόρκη, όπου γεννήθηκε (1950) ως το Μπουένος Άιρες, όπου πέθανε το 1989.Το συνεργείο της δημοσιογράφου dr. Andrea Mongeuthalen με τον μόνιμο  καμέραμαν της εκπομπής  Γιάννη Αναστασόπουλο  έφτασε και στην Αθήνα. Στο οδοιπορικό των γυρισμάτων κι΄εγώ, που φιλοξένησα στο σπίτι μου το τηλεοπτικό συνεργείο.
 Επι τρεις ώρες απαντούσα  στις ερωτήσεις της Γερμανίδας συναδέλφου, που επίμονα ήθελε να μάθει ότι ήξερα γύρω από τη ζωή της Χριστίνας και κυρίως για τον χαρακτήρα, τη ψυχοσύνθεσή της και τον μυστηριώδη θάνατό της. Για το τελευταίο την παρέπεμψα στον στερνό αγαπημένο της Χόρχε – Γιώργο Τσολμεκτσόγλου(που ζει στην Αθήνα)  και στην επί 27 χρόνια έμπιστη οικονόμο της Ελένη Σύρου, την Σφίγγα που θέλει να πάρει στο τάφο το μυστικό της ύστατης νύχτας στο Μπουένος Άιρες. Τότε που για πρώτη φορά την έστειλαν (ποιός) να κοιμηθεί σε ξενοδοχείο,  μακρυά από την Χριστίνα. Από τη τρίωρη συνέντευξη θα σταχυολογηθούν φυσικά τα πιό ενδιαφέροντα σημεία της, αλλά μπορώ να σας πω σε αυτό που κατέληξα κι΄αφορούσε τον συσχετισμό του μυθικού Οδυσσέα με τον Ωνάση:
<< Ο Οδυσσέας αγωνιζόταν χρόνια να επιστρέψει στην Ιθάκη του, γιατί ήξερε ότι τον περίμενε η πιστή του Πηνελόπη. Και στο ταξίδι του γυρισμού αντιστάθηκε στα θέλγητρα της Κίρκης και της Ναυσικάς... Ο Ωνάσης, όταν έμαθε ότι η γυναίκα του Αθηνά δεν ήταν πιστή, αγωνίστηκε ν΄απομακρυνθεί από τη δική του Ιθάκη ξελογιάζοντας δυό διάσημες γυναίκες του 20ου αιώνα, την Μαρία Κάλλας και την Τζάκυ Κένεντυ.. .Όσο για τα παιδιά του Αλέξανδρο και Χριστίνα, τον αγαπούσαν αλλά δεν τον θαύμαζαν όσο ο γιός του Οδυσσέα Τηλέμαχος ...>>
ARDtvΣτη φωτογραφία , μόλις έχει τελειώσει στο σπίτι μου το γύρισμα και δίπλα στον ρεπόρτερ, η dr. Andrea Mongeuthalen, η δημοσιογράφος-διερμηνέας  Corinna Jessen και ο καμέραμαν Γιάννης Αναστασόπουλος. 
Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε στο γερμανικό κανάλι τον Ιανουάριο του 2007, αλλά τελικά χρησιμοποιήθηκε ελάχιστο υλικό από όσα είπα, γιατί ίσως τα απέρριψε  ο Αμερικανός βιογράφος του Ωνάση Έβανς, αυτός που πλούτισε από το όνομα του μυθικού Έλληνα,  γράφοντας ακόμη και ότι "ο νεαρός Ωνάσης κοιμήθηκε με Τούρκο αξιωματικό για να απελευθερωθεί από τη  φυλακή ο πατέρας του". Δυστυχώς ακόμη και μετά θάνατον του Ωνάση, ο "αμερικάνικος δάκτυλος" καθοδηγεί τα ΜΜΕ για τη ζωή του ίδιου και των παιδιών του ... 

 http://liberopoulos.gr