English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

.

Θάνατοι στο στρατό

www.tips-fb.com

Νεκρός ο Ο.Π., 21χρονος οπλίτης

 Όλιγωρία διάγνωσης

Νεκρός από μηνιγγίτιδα είναι νεαρός φαντάρος που υπηρετούσε σε μονάδα της Σύμης. Ο θάνατος του 21χρονου έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην κοινωνία της Ρόδου, από όπου καταγόταν ο άτυχος στρατιώτης, καθώς οι φίλοι του κάνουν λόγο για μοιραίες παραλείψεις και ολιγωρία εκ μέρους των αρμόδιων φορέων.
Οι στρατιώτης Ο.Π., 21 ετών έπεσε πριν από δύο εβδομάδες από το κρεβάτι του στο θάλαμό του (το πάνω κρεβάτι) και χτύπησε στο κεφάλι. Με καθυστέρηση δύο ημερών τον μετέφεραν στην Ρόδο όπου επί μία εβδομάδα δεν του γινόταν διάγνωση ούτε από τους στρατιωτικούς γιατρούς ούτε από το Νοσοκομείο της Ρόδου, παρά τον πυρετό, τους πονοκεφάλους και τα άλλα συμπτώματα που είχε.
Την περασμένη Κυριακή διαγνώστηκε μικροβιακή μηνιγγίτιδα και μετά από ενέργειες συγγενών και φίλων διακομίστηκε την περασμένη Δευτέρα στην Αθήνα, στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, σε σοβαρή κατάσταση. Ήταν όμως ήδη πολύ αργά.
Την Παρασκευή ανακοινώθηκε στους γονείς του ότι ο 21χρονος φαντάρος ήταν κλινικά νεκρός.
Οι γονείς του παιδιού δώρισαν τα όργανα του γιου τους σε συνανθρώπους τους που τα έχουν ανάγκη.
Οι φίλοι και οι συγγενείς του στρατιώτη εκφράζουν την αγανάκτησή τους και ζητούν απάντηση στα ερωτήματα γιατί οι ευθύνες έγιναν μπαλάκι, γιατί κράτησαν το στρατιώτη στη Σύμη και δεν τον έστειλαν αμέσως στη Ρόδο, γιατί υπήρξαν καθυστερήσεις στη διάγνωση της μικροβιακής μηνιγγίτιδας και γιατί δεν έγιναν εγκαίρως εξονυχιστικές ιατρικές εξετάσεις.


Συγκάληψη δολοφονίας φαντάρου στο στρατό;

ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΥΓΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ;
ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΗΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΕΧΑΣΕ ΤΟ 18ΧΡΟΝΟ ΠΑΛΙΚΑΡΙ ΤΗΣ
Πρόκειται για μια δραματική επιστολή που στάλθηκε στο ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ και στην ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ από τη μητέρα του αδικοχαμένου 18χρονου φαντάρου Ιωάννη Δρακάκη, που σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η οικογένεια του δολοφονήθηκε ενώ εκτελούσε καθήκοντα σκοπού, υπηρετώντας στον 8ο ΛΔΒΕΘ, το 1997.
Πριν ο σχετικός φάκελος μπει στο αρχείο από τα αρμόδια όργανα της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης, προηγήθηκαν σωρεία σφαλμάτων, άστοχων ενεργειών και συγκεκριμένων πράξεων που στόχευαν στην ενίσχυση του ενδεχόμενου Αυτοκτονίας.
Όταν η απόπειρα συγκάλυψης κατέρρευσε, περίσσεψε στους αρμόδιους λειτουργούς της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης η περιφρόνηση, η προσβολή προς το νεκρό και την οικογένεια του, η προσπάθεια αποθάρρυνσης της χαροκαμένης μάνας που παλεύει να διαφυλάξει την τιμή και τη μνήμη του δολοφονημένου παλικαριού της, απαιτώντας Σεβασμό και Δικαιοσύνη.


Τουρκία: Πρόβλημα με αυτοκτονίες στο στρατό


Προβληματισμένοι είναι οι αξιωματικοί του τουρκικού στρατού, που διαπιστώνουν την αύξηση των αυτοκτονιών των στρατιωτών τα τελευταία χρόνια.
Η εφημερίδα Τaraf αποκάλυψε πως τις τελευταίες 2 ημέρες δυο στρατιώτες βρέθηκαν νεκροί στα στρατόπεδα τους. Ο ένας στη Σπάρτη της δυτικής Τουρκίας όπου βρέθηκε νεκρός σε άδειο χώρo του στρατοπέδου. Ο άλλος στο στρατόπεδο του στη Σμύρνη όπου αυτοκτόνησε όταν κρατούσε σκοπιά.
Η ανησυχία είναι μεγάλη καθώς οι αυτοκτονίες έγιναν σε περιοχές που δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, καθώς τα περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα των στρατιωτών παρουσιάζονται στις μονάδες της Νοτιοανατολικής Τουρκίας όπου οι μάχες με το PKK είναι καθημερινές.
Σύμφωνα με την Taraf τα τελευταία δέκα χρόνια στον τουρκικό στρατό αυτοκτόνησαν 815 στρατιώτες.


Θάνατος στρατιώτη σε μονάδα στο Κιλκίς

Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώθηκε ότι σήμερα τα ξημερώματα στις 04.40 , βρέθηκε απαγχονισμένος ένας 19χρονος στρατιώτης που υπηρετούσε σε μονάδα του Ν. Κιλκίς.
Για τα αίτια του θανάτου διατάχθηκε προανάκριση από τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης και ο Αρχηγός του ΓΕΣ εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους στην οικογένεια του θανόντος.


2 φαντάροι νεκροί στο κέντρο νεοσυλλέκτων στην Κόρινθο μέσα σε 10 μέρες...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ ΣΤΡΑΤΟΥ (ΓΕΣ) -ΑΙΦΝΙΔΙΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ Ν/Σ ΟΠΛΙΤΗ
Από το Γενικό Επιτελείο Στρατού ανακοινώνεται ότι, την 22 Αυγούστου 2010, στις 03:30, ο νεοσύλλεκτος Στρατιώτης M.M, κατέληξε αιφνίδια κατά την διάρκεια του ύπνου του. Τα αίτια του θανάτου διερευνώνται.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης και ο Αρχηγός του ΓΕΣ εκφράζουν τα συλλυπητήρια τους στην οικογένεια του θανόντος.
Επίλαρχος Ιωάννης Ψωμάς
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΣ
Με αυτή την στυγνή και χωρίς συναίσθηση ότι απευθύνονται στους γονείς και φίλους ενός 19χρονου παλικαριού που άφησε την τελευταία του πνοή που το Υποχρέωσαν να ασκήσει την Στρατιωτική θητεία στο Κέντρο Εκπαίδευσης της Κορίνθου, ΓΕΣ και Υπουργείο Εθνικής Άμυνας μας ενημερώνουν για την νέα απώλεια.
Απώλεια μάλιστα που συνέβη στο ίδιο Κέντρο Εκπαίδευσης, αυτό της Κορίνθου, που ελάχιστες μέρες πριν άλλος ένας στρατιώτης, ο 27χρονος Π.Π. πέθανε επίσης από παθολογικά αίτια.
Και τότε όπως και σήμερα ΓΕΣ και Βενιζέλος-Μπεγλίτης περιορίστηκαν στο να εκφράσουν τα συλλυπητήρια τους και να ανακοινώσουν ότι τα αίτια διερευνώνται.
Μα ο 19χρονος φαντάρος είχε καταταχθεί στη Σειρά Αυγούστου (από Δευτέρα 16/8 έως Τετάρτη 18/8) και είχε περάσει από όλες τις εξετάσεις.
Πως μπορεί να πεθαίνει ξημερώματα Κυριακής από παθολογικά αίτια;
Μήπως για μια ακόμη φορά αποκαλύπτεται ότι το Υγειονομικό Σώμα Νοσεί;
Ότι οι εξετάσεις στα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων είναι εικονικές, οι γιατροί δεν επαρκούν για να επιτελέσουν ένα τεράστιο έργο, με αποτέλεσμα να υπάρχει λαθεμένη εικόνα για την υγειά των φαντάρων, οι οποίοι τελικά χάνονται εξαιτίας παθολογικών αιτίων;
Τα γεγονότα αυτά είναι γνωστά στο ΓΕΣ και στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Αντί όμως να νοιαστούν, να λάβουν μέτρα, βλέπουμε τους φαντάρους να χάνονται και το υπουργείο να ασχολείται με προπαγανδιστικά έργα που στόχο έχουν να φτιάξουν το πολιτικό προφίλ της πολιτικής ηγεσίας.
Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όπως και οι αντίστοιχες της ΝΔ «για μια θητεία με κέντρο τον φαντάρο, με σεβασμό των δικαιωμάτων του» έχουν την ίδια κατάληξη:
Ο Στρατός παίρνει τα παλικάρια από τους γονείς και τους τα επιστρέφει νεκρά σε ένα φέρετρο τυλιγμένο σε σημαία!


Ο 19χρονος Ροδίτης φαντάρος Μ.Μ. έχασε την ζωή του...

Ο 19χρονος Ροδίτης φαντάρος Μ.Μ. έχασε την ζωή του εξαιτίας καψονιών και απάνθρωπης αδιαφορίας των αξιωματικών;
Κύριοι, αξιωματικοί και υπουργοί Βενιζέλο και Μπεγλίτη, η ιατροδικαστική εξέταση του άτυχου 19χρονου δεν πρόκειται να φωτίσει τους πραγματικούς λόγους της απώλειας του.
Δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτε περισσότερο στα όσα γνωρίζετε για τις αδυναμίες του Υγειονομικού Σώματος και τις εικονικές εξετάσεις που ακολουθούν την κατάταξη των Νεοσυλλέκτων!
Τις πραγματικές αιτίες, που είναι εδώ και χρόνια γνωστές σε εσάς προσωπικά και στους αδίστακτους στρατιωτικούς υφισταμένους σας, καταγγέλλουν με σπαρακτικό τρόπο γονείς των οποίων τα παιδιά υπηρετούν στο Κέντρο Εκπαίδευσης της Κορίνθου, αλλά και νέα παιδιά, απολυμένοι πρόσφατα που έχουν υπηρετήσει σε αυτό.
Ας δώσουμε όμως το λόγο στους γονείς:
«Έμαθα από το γιο μου που είναι και αυτός νεοσύλλεκτος στην Κόρινθο ότι υπάρχουν κάποιοι εκπαιδευτές στον Έκτο (6ο) Λόχο ειδικά που εκτός από τις σκληρές ασκήσεις που δεν τις κάνουν ούτε στα ΛΟΚ, και τα Καψόνια, εάν κάποιο παιδί διαμαρτυρηθεί ότι δεν είναι καλά δεν φροντίζουν να τον μεταφέρουν στο γιατρό.
Όπως και στην περίπτωση του παιδιού από τη Ρόδο που αργά το απόγευμα και όλη τη διάρκεια της νύχτας μέχρι που πέθανε διαμαρτύρονταν ότι δεν νοιώθει καλά, ότι πεθαίνει.
Είχε δύσπνοια και βήχα ασταμάτητο. Εκλιπαρούσε να τον πάει ο Υπολοχαγός του στο γιατρό και αυτός του έλεγε συνεχώς «ΣΚΑΣΕ, ΘΑ ΠΑΣ ΤΟ ΠΡΩΙ»!
Και το παιδί έκλεισε τα μάτια και μετά από λίγες ώρες έσβησε.
Κάντε κάτι. Βοηθήστε τα παιδιά μας. Σας Παρακαλώ»!
Αν επομένως κύριε Βενιζέλε και Μπεγλίτη θέλετε να ξέρετε τι πραγματικά συνέβη αναζητήστε τις επαναλαμβανόμενες ανακοινώσεις μας που καταγγέλλουν τα Βασανιστήρια=Καψόνια που γίνονται στην Κόρινθο.
Καψόνια που γνωρίζει ο διοικητής ότι συντελούνται, αφού ο ίδιος σε συνεργασία με τους αξιωματικούς έχουν εδώ και χρόνια ξεχωρίσει τον 6Ο Λόχο και αντιμετωπίζουν τους εκάστοτε φαντάρους του ως πειραματόζωα στα οποία δοκιμάζουν απίστευτες μεθόδους καταπίεσης και άγριες μεθόδους προσβολής της προσωπικότητας τους.
Αλήθεια σε ποιο πρόγραμμα εκπαίδευσης περιλαμβάνονται οι παρακάτω καταγγελλόμενες πρακτικές από πρόσφατα απολυμένους στρατιώτες:
«στον 6ο Λόχο τους ξυπνάνε στις 3:00 το βράδυ, τους βγάζουνε έξω με τα σακίδια τους και τους λένε θα σας αφήσουμε εδώ έξω να δείτε τι είναι Στρατός»!
Ποια άσκηση είναι αυτή; Τι προσφέρει; Μήπως είναι καραμπινάτο Παράνομο Συλλογικό Καψόνι;
Μήπως αποτελεί μια πραγματική, αποκαλυπτική εικόνα του σημερινού στρατού;
Αλήθεια κύριοι Βενιζέλο και Μπεγλίτη, εσείς δεν υποσχεθήκατε να εξαφανίσετε του Παραλόγου τη θητεία;
Αντί για αυτό Μετράμε δύο Δολοφονημένους Φαντάρους μέσα σε 10 μέρες, στο ίδιο ακριβώς Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, αυτό της Κορίνθου.
Αναρωτιούνται γονείς και φαντάροι, αν γνωρίζει η Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, το τι συμβαίνει στην Κόρινθο, δεν είναι Συνυπεύθυνοι;
Γιατί δεν διώχνουν άμεσα το Διοικητή, σαν ελάχιστο μέτρο Παραδειγματισμού;
Πρέπει ή όχι να διωχθούν Ποινικά οι Αξιωματικοί που Παρανόμησαν και Παρανομούν;


Ο στρατός που τρώει τα παιδιά του

Περισσότερες από 60 αυτοκτονίες έχουν σημειωθεί την τελευταία δεκαετία στον ελληνικό στρατό. Το σοκ της μετάβασης από τη σφαίρα του ιδιωτικού βίου σε αυτή του στρατιωτικού, η εντατικοποίηση των υπηρεσιών, τα καψώνια και οι αυθαιρεσίες των υψηλόβαθμων στελεχών του, θεωρούνται από τις οργανώσεις που ασχολούνται με τη θητεία, ως οι βασικότερες αιτίες που οδηγούν κάποιους από τους στρατεύσιμους να πατήσουν τη σκανδάλη.

«Η έκρηξη των αυτοκτονιών έχει ξεκινήσει από τη στιγμή που μετατράπηκε το δόγμα του ελληνικού στρατού από αμυντικό σε αποτρεπτικό. Την περίοδο δηλαδή που πάρθηκε η απόφαση να ενταχθεί ο ελληνικός στρατός σε αποστολές εκτός συνόρων, λόγω της συμμετοχής του στο δόγμα του αντιτρομοκρατικού πολέμου. Η λογική της εντατικοποίησης και της συνολικής αναδιάρθρωσης της λειτουργίας του στρατού που προκύπτει από τα παραπάνω, ευθύνονται σε έναν βαθμό τόσο για την έκρηξη των αυτοκτονιών, όσο και γι’ αυτή πραγμάτων όπως είναι η εκδήλωση ψυχικών νόσων, αλκοολισμού και ατυχημάτων που καταγράφονται τα τελευταία χρόνια στο στρατό» υποστηρίζει ο Νίκος Χαραλαμπόπουλος μέλος της «Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων». Όπως προσθέτει στη συνέχεια ο κ. Χαραλαμπόπουλος, σε μελέτη η οποία διενεργήθηκε από τους γιατρούς του 411 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Τρίπολης σε δείγμα 1098 νεοσυλλέκτων του 11ου Σώματος Πεζικού και είδε το φως της δημοσιότητας την περασμένη άνοιξη, οι μισοί από τους νεοσύλλεκτους εμφάνισαν κατά τη βασική εκπαίδευση τάσεις αυτοκτονίας ή έκαναν χρήση ναρκωτικών. «Ο ένας στους τέσσερις δήλωσε στο τέλος της βασικής εκπαίδευσης πως η ζωή στο στρατόπεδο δεν έχει κανένα νόημα, παρόλο που, λίγο πριν γίνει η κατάταξη, αυτό δεν το έλεγε ούτε ένας στους οκτώ».

Στην ίδια έρευνα ακόμη αναφέρεται ότι οι αυτοκτονίες σημειώνονται στα κέντρα εκπαίδευσης, στην ΕΛΔΥΚ, στα νησιά και στον Έβρο, ενώ οι περισσότερες αυτοκτονίες καταγράφονται ανάμεσα στο Μάη και τα τέλη Φθινοπώρου – περίοδος που θεωρείται η πιο εντατική από πλευράς ασκήσεων και διαφόρων καθηκόντων των οπλιτών. Τα παραπάνω ωστόσο έρχονται σε πλήρη αντίθεση, ως προς τα συμπεράσματά τους,
με τις επίσημες μελέτες του στρατού, στις οποίες ως πρωταρχικές αιτίες που οδηγούν κάποιον στην αυτοκτονία καταγράφονται η ερωτική απογοήτευση, η διάλυση του οικογενειακού περιβάλλοντος, η χρήση τοξικών ουσιών, τα προβλήματα στο στρατόπεδο κ.ά.

Απειλές και εξαντλητικές υπηρεσίες

Εντός ενός στρατεύματος όπου τα δικαιώματα όσων υπηρετούν αίρονται μπροστά στην ανάγκη να καλυφθούν οι υπηρεσιακές ανάγκες, φαίνεται να βρίσκονται σήμερα χιλιάδες νέοι. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις που παρατηρούνται κατά κύριο λόγο στην παραμεθόριο, και αφορούν στρατευμένους οι οποίοι, ενώ ζητάνε την άδεια από τους διοικητές τους να επισκεφτούν το κοντινότερο στρατιωτικό νοσοκομείο εξαιτίας ενός προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζουν, το αίτημά τους αυτό δεν γίνεται δεκτό μπροστά στον κίνδυνο να δημιουργηθούν κενά στο πρόγραμμα των υπηρεσιών και της εκπαίδευσης, στην περίπτωση που τους δοθεί αναρρωτική άδεια. Σε κάποια στρατόπεδα μάλιστα, όπως καταγγέλλουν τα μέλη της «Επιτροπής Αλληλεγγύης Στρατευμένων», υπάρχουν διοικητές που απειλούν ευθέως τους φαντάρους ότι όποιος τολμήσει να πάει σε γιατρό θα έχει κυρώσεις. Ακόμα χειρότερα φαίνεται να είναι τα πράγματα για τους Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ), οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να συμμετάσχουν σε αποστολές εκτός συνόρων –και χωρίς να έχουν μεγάλα περιθώρια άρνησης– με σκοπό να εκτελέσουν διαταγές για την καταστολή εξεγέρσεων σε χώρες όπως είναι το Αφγανιστάν και το Κόσοβο. Κατά την εργασία τους, δε, στα ελληνικά στρατόπεδα καλούνται να ανταποκριθούν σε δέκα και δεκαπέντε υπηρεσίες το μήνα με αποτέλεσμα τη μεγάλη επιβάρυνσή τους. Με βάση τα παραπάνω, ίσως να μην είναι τυχαίο το γεγονός των συνεχώς αυξανόμενων περιστατικών αυτοκτονίας και οι δεκάδες απόπειρες που καταγράφονται ανάμεσα τους το τελευταίο διάστημα.

Αλχημείες με τις ΕΔΕ

Την τακτική της συγκάλυψης επιλέγουν να ακολουθήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες των ενόπλων δυνάμεων, κατά τον έλεγχο των αιτιών που οδήγησαν κάποιον στρατεύσιμο στην αυτοκτονία. Έτσι, αλλάζουν στα πορίσματα τους πραγματικούς λόγους της αυτοκτονίας, όπως δηλώνει ο απόστρατος του ναυτικού Αντώνης Κακαράς στο tvxs.gr, ώστε να προστατέψουν την υπηρεσία τους. Επίσης, η καθυστέρηση στην παράδοση των φακέλων έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν σήμερα οικογένειες που περιμένουν δεκαπέντε και πλέον χρόνια για να μάθουν τι έχει γίνει στον άνθρωπό τους, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τον κίνδυνο να παραγραφούν οι όποιες ποινικές ευθύνες προκύψουν.

«Μέχρι πριν από κάποια χρόνια, η τυπική διαδικασία που ακολουθούταν μετά από την αυτοκτονία ή τον θανάσιμο τραυματισμό κάποιων μέσα στο στρατό ήταν καταρχήν η περίφημη –και κατάπτυστη πάντα– ανακοίνωση του γραφείου τύπου του ΓΕΣ η οποία περιέγραφε μέσα σε πέντε γραμμές, και με σκληρό γραφειοκρατικό λόγο, την αυτοκτονία. Αυτή πάντα κατέληγε στο συμπέρασμα ότι τα αίτια θα διερευνηθούν μετά την ένορκη διοικητική εξέταση. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο αντιμετωπίζουμε ακόμα και το εξής γεγονός: Υπάρχουν θάνατοι στρατιωτών οι οποίοι, αν και καταγγέλλονται και δημοσιοποιούνται γράμματα για αυτούς, δεν ανακοινώνονται από το γραφείο Τύπου του ΓΕΣ. Υποτίθεται ότι διενεργούνται ΕΔΕ οι οποίες ποτέ δεν ανακοινώνονται, δεν γίνεται γνωστό ποιος τιμωρείται, τι έφταιξε, αν ήταν ζήτημα του εκάστοτε διοικητή, ζήτημα συνολικά του ελληνικού στρατού ή αν έφταιγε κάτι άλλο» λέει ο Νίκος Χαραλαμπόπουλος.

Μεγάλα ερωτηματικά τέλος προκύπτουν για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που παίρνει η πολιτεία προς την αποφυγή του φαινομένου, καθώς οι ομάδες ψυχοκοινωνικής μέριμνας που λειτουργούν εντός του στρατεύματος δεν καταφέρνουν να ανιχνεύσουν το ιστορικό της ψυχικής νόσου που φέρει ένα ποσοστό αυτοχείρων της τάξεως του 8%, ενώ κατά την περσινή χρονιά γινόταν σχεδόν μια απόπειρα ανά δεκαπέντε μέρες.

ΗΠΑ: Διπλασιάστηκε τα τελευταία 4 χρόνια ο αριθμός των αυτοκτονιών 

Η είδηση είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητική: ο αριθμός των αυτοκτονιών στον αμερικανικό στρατό κατέγραψε φέτος ένα νέο ρεκόρ. Τα τελευταία 4 χρόνια ο αριθμός των αυτοχείρων στον αμερικανικό στρατό διπλασιάστηκε

Αμηχανία επικρατεί στο αμερικανικό Πεντάγωνο. Ποτέ άλλοτε ο αμερικανικός στρατός δεν μετρούσε τόσο μεγάλο αριθμό αυτοκτονιών στις τάξεις του. Όπως δήλωσε προ ημερών ο αναπληρωτής προσωπάρχης των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Πήτερ Τσιαρέλι: "Εάν γνωρίζαμε το γιατί, θα μπορούμε να βάλουμε τέλος σε αυτή την τάση".

Τους δέκα πρώτους μήνες του 2009, 140 Αμερικανοί στρατιώτες έβαλαν τέλος στη ζωή τους. Επί του συνόλου των στρατιωτών καταγράφονται κατά μέσο όρο 20 αυτοκτονίες ανά 100 χιλιάδες στρατιώτες. Όπως τόνισε ο στρατηγός, δεν θα πρέπει να ψάχνουμε εύκολες απαντήσεις: "Θα πρέπει να καταπολεμήσουμε τους φόβους στιγματισμού που αποτρέπει τους στρατιώτες από το να ζητήσουν βοήθεια".
 

Το μετατραυματικό σύνδρομο του στρες
 

Οι τραυματικές εμπειρίες από τα πεδία των μαχών τους ακολουθούν για μια ζωήBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Οι τραυματικές εμπειρίες από τα πεδία των μαχών τους ακολουθούν για μια ζωήΒέβαιο είναι ότι το 20 % των στρατιωτών που συμμετείχαν ή συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις πάσχουν από το σύνδρομο του μετατραυματικού στρες. Πολλοί έχουν κατάθλιψη, πίνουν υπερβολικά αλκοόλ ή παίρνουν ναρκωτικά. Στο μεταξύ η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ έχει προχωρήσει σε ενίσχυση των μέτρων ψυχολογικής υποστήριξης. Ακόμη και στην ιστοσελίδα του Πενταγώνου, στρατιώτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα μπορούν να ζητήσουν βοήθεια.

"Αργά ή γρήγορα όλοι οι στρατιώτες έχουν κατάθλιψη. Ορισμένοι μάλιστα σκέφτονται να βάλουν τέλος στη ζωή τους. Όποιος βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση, χρειάζεται βοήθεια". Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων βίντεο του υπουργείου Άμυνας. Εικόνες από στρατιώτες που συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις, εικόνες στρατιωτών σε απόγνωση, που κλαίνε.
 

Η οικονομική κρίση
 

Αμερικανοί στρατιώτες προσεύχονταιBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  Αμερικανοί στρατιώτες προσεύχονταιΌπως υπογραμμίζει ο Πάουλ Ρίκχοφ, εκπρόσωπος του συνδέσμου των Αμερικανών βετεράνων:"Μέσα σε 4 χρόνια ο αριθμός των αυτοχείρων στον στρατό διπλασιάστηκε. Είναι μια ανησυχητική εξέλιξη. Όλο και περισσότεροι στρατιώτες συμμετέχουν σε ολοένα και μεγαλύτερης διάρκειας στρατιωτικές επιχειρήσεις. Πολλοί δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις τραυματικές εμπειρίες τους από το μέτωπο, με αποτέλεσμα να μεταφέρουν το στρες στις οικογένειές τους. Σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η οικονομική τους κατάσταση. Γιατί και αυτοί υποφέρουν από την οικονομική κρίση. Όλα αυτά μπορούν να εξηγήσουν την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των αυτοκτονιών".

Στο μεταξύ το Πεντάγωνο απευθύνεται μέσω του διαδικτύου στοχευμένα και σε εκείνους τους στρατιώτες που δεν έχουν τάσεις αυτοκτονίας: "Αναρωτηθείτε και ρωτήστε τι μπορείτε να κάνετε, εάν ανησυχείτε για έναν συνάδελφό σας…"

 

ΗΠΑ: Ταγματάρχης σκοτώνει 12 και τραυματίζει 31 συναδέλφους του

 Ένας, και όχι τρεις, είναι τελικά ο δράστης του μακελειού στη στρατιωτική βάση Φορντ Χουντ, στο Τέξας, όπου σκοτώθηκαν 12 άτομα και 31 τραυματίστηκαν.


Πρόκειται για τον ταγματάρχη Νιντάλ Μαλίκ Χασάν, ο οποίος στη διάρκεια του επεισοδίου τραυματίστηκε και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Τα κίνητρά του παραμένουν άγνωστα.


Ο αντιστράτηγος Ρόμπερτ Κόουν ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι «η έρευνα συνεχίζεται, αλλά από τις πρώτες πληροφορίες διαπιστώνουμε ότι υπήρχε μόνο ένας που άνοιξε πυρ».


«Ο δράστης δεν είναι νεκρός, αλλά υπό κράτηση και σε σταθερή κατάσταση» πρόσθεσε, διαψεύδοντας τις πληροφορίες ότι ο δράστης έχασε τη ζωή του από ανταλλαγή πυρών.


Το αιματηρό επεισόδιο έχει βυθίσει στο πένθος τις ΗΠΑ. Η αμερικανική Γερουσία τήρησε ενός λεπτού σιγή, έπειτα από κάλεσμα της γερουσιαστού του Τέξας Κέι Μπέιλι Χάτσινσον.


Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς διαβίβασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πενταγώνου «παρακολουθεί στενά την κατάσταση» και «συνδιαλέγεται τηλεφωνικώς για το θέμα με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα».


«Οι σκέψεις και προσευχές του βρίσκονται με τις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών και θέλει να βεβαιωθεί ότι όσοι ζουν και εργάζονται στη στρατιωτική βάση έχουν ό,τι τους είναι αναγκαίο για να αντιμετωπίσουν αυτή την τραγωδία» τόνισε ο ίδιος.







Η επίθεση σημειώθηκε μισή ώρα πριν από προγραμματισμένη τελετή ορκωμοσίας αποφοίτων στρατιωτικής ακαδημίας που εδρεύει στη βάση.


Το Φορτ Χουντ είναι η μεγαλύτερη αμερικανική στρατιωτική εγκατάσταση, με 40.000 στρατιώτες, εκ των οποίων τουλάχιστον 25.000 βρίσκονται εκεί σε καθημερινή βάση.


Πρόκειται ουσιαστικά για μία μικρή πόλη με σχολεία, νοσοκομείο και καταστήματα, της οποίας ο πληθυσμός μπορεί να φτάσει τα 80.000 άτομα, συνυπολογιζομένων των συγγενών και του πολιτικού προσωπικού.


Η βάση έκλεισε άμεσα μετά την επίθεση και διατάχθηκε καταμέτρηση του προσωπικού. Όλοι διατάχθηκαν να μένουν μακριά από παράθυρα.


Για το γεγονός ενημερώθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ενώ το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι «παρακολουθεί την κατάσταση».


Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε το επεισόδιο «τραγικό» και «τρομερό ξέσπασμα βίας».


«Πρόκειται για άνδρες και γυναίκες που πήραν την ανιδιοτελή και γενναία απόφαση να διακινδυνεύσουν -ακόμη και να δώσουν- τη ζωή τους για να προστατεύουν όλους μας σε καθημερινή βάση» είπε ο Ομπάμα.


«Είναι δύσκολο όταν χάνουμε τους γενναίους αυτούς Αμερικανούς εκτός των ΗΠΑ. Είναι όμως τρομερό να δέχονται πυρά σε αμερικανική βάση, εντός του αμερικανικού εδάφους» συμπλήρωσε.


Τον περασμένο Ιούνιο ο διοικητή της βάσης, στρατηγός Ρικ Λιντς, είχε δηλώσει στο CNN ότι καταβάλλεται προσπάθεια για να μειωθεί η ένταση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπο το προσωπικό.


Το 2009 είχαν σημειωθεί δύο αυτοκτονίες στρατιωτών στο Φορτ Χουντ.


Στο Φορτ Χουντ εδρεύει η ειδική υπηρεσία του αμερικανικού Πενταγώνου για την καταπολέμηση των στρεσογόνων καταστάσεων στις οποίες εκτίθενται οι στρατιώτες σε συνθήκες μάχης.




Για συνέχεια κάντε κλίκ